Kaj odlikuje dobre prevajalce?

Prevajanje je pogosta nuja sodobnega življenja, saj je svet, s tem pa tudi posamezne kulture in jeziki, vse bolj in bolj povezan. Pravega pomena besed pa nikakor ni lahko povsem ustrezno pripeljati v drug jezik, zato morajo prevajalci, vsaj tisti zares dobri, obvladati kar veliko različnih področij.

Poznavanje izvornega jezika

Dobro poznavanje izvornega jezika je seveda nujna osnova vsakega posameznika, ki se ukvarja s prevajanjem. S tem ne mislimo le na dobro razumevanje pomena besedila, temveč tudi na poglobljeno poznavanje pravil jezika – slovničnih, pravopisnih in slogovnih. Dober prevajalec se od slabega loči predvsem po tem, da poglobljeno obvlada tudi strokovne postavke, ki so določene za izražanje v izbranem jeziku.

Poznavanje ciljnega jezika

Tudi za ciljni jezik veljajo povsem ista pravila, ki smo jih pregledali že v zgornjem odstavku. Strokovnost v poznavanju slovničnih, pravopisnih in slogovnih pravil ciljnega jezika je pač nuja, ki zagotovi osnovo za kakovostno in ustrezno delo.

Inteligenca

Se sprašujete, kako pa je inteligenca sploh lahko povezana s prevajanjem besedil? Pravzaprav ima inteligenca zelo velik  vpliv na splošno razumevanje besedila. Brez pravega razumevanja pa se prevajalskega dela prav gotovo ne da dobro opraviti. Poleg tega inteligenca omogoča tudi odkrivanje morebitnih skritih pomenov in skritih nians besedila, ki so izjemno pomembni za končno kakovost dela.

Dobro poznavanje obeh kultur

Prevajalci morajo seveda biti hkrati strokovnjaki za oba jezika, pogosto pa jim koristi tudi poznavanje obeh kultur družb, iz katerih ta jezika izhajata. Besedila so zelo pogosto namreč polna sklicev, namigov ali navezovanj na določen del posamezne kulture, zato jih je nemogoče zares dobro prevesti v drug jezik brez ustreznega predznanja.

 

Za ponudbo nas kontaktirajte na:

040 817 820 ali info@multilingual.si

Povpraševanje

Pošljite nam dokument in izdelali vam bomo informativno ponudbo!

Naročila 24 ur na dan
info@multilingual.si
 
Hitri prevodi
do 5 strani še isti dan
 
Ugodni prevodi
že od 16,70 €/stran