Besedila, ki potrebujejo lektoriranje

Vsi ljudje se v življenju občasno srečamo z besedili, ki imajo večji pomen kot običajna neformalna komunikacija z drugimi osebami. Strogo definirana pravila glede lektoriranja za vse vrste besedil žal ne obstajajo, v splošnem pa prav gotovo velja, da bi morala biti lektorirana vsa besedila, ki so javno objavljena. V nadaljevanju bomo na kratko pregledali nekaj najbolj osnovnih vrst besedil, ki vsekakor zahtevajo tudi strokovni pregled.

Diplomska in magistrska naloga, doktorska disertacija

Zgoraj navedena besedila so besedila, s katerimi se ogromno ljudi sreča vsaj enkrat v življenju, saj so del izobraževalne poti posameznika. Ker gre za strokovna in hkrati še raziskovalna besedila, je jezikovna pravilnost ključnega pomena, da lahko izsledke teh nalog razume in preveri vsakdo, ki ima za to ustrezen interes. Pri znanstvenih in strokovnih besedilih je še posebej pomembno ustrezno navajanje virov in citiranje – dober lektor prav gotovo pozna in obvlada tudi to področje.

Lektoriranje je vsekakor priporočljivo tudi za manj pomembna besedila, ki nastanejo v obdobju izobraževalne poti, kot so na primer seminarske naloge, eseji in druge pisno oddane naloge. Odlično jezikovno izražanje je pač najboljša pot do uspeha na področju uradnega izobraževanja.

Objavljeni članki

Vsi članki in sorodne vrste besedil, ki so objavljene v javnem prostoru, načeloma seveda tudi potrebujejo ustrezno lektoriranje. Niti ni tako zelo pomembno, ali gre za članek, ki je objavljen v najbolj brani reviji na trgu, ali za preprost blog, ki ga objavimo na lastni spletni strani. Kulturo javnega izražanja je treba negovati kar se da najbolje – za skupno dobro vseh nas. Zapomnite si, da je kakovostno, ustrezno in razumljivo izražanje pogosto ključ do življenjskega uspeha!

 

Za ponudbo nas kontaktirajte na:

040 817 820 ali info@multilingual.si

Povpraševanje

Pošljite nam dokument in izdelali vam bomo informativno ponudbo!

Naročila 24 ur na dan
info@multilingual.si
 
Hitri prevodi
do 5 strani še isti dan
 
Ugodni prevodi
že od 16,70 €/stran