Lektoriranje - na kratko

Zagotovo ste se kdaj srečali z oddajo kakšnega uradnega besedilo, kajne? Takrat ste gotovo potrebovali strokovne usluge nekoga, ki je vaše besedilo podrobno pregledal in popravil vse morebitne napake. Pa ste se kdaj vprašali, kaj natanko lektorji sploh počnejo?

Definicija lektoriranja

Gre za proces celovitega in temeljitega pregleda besedila, pri katerem odpravimo slovnične, pravopisne in tipkarske napake. To pa nikakor še ni vse! Pri pregledovanju in urejanju besedil je treba poskrbeti tudi za slog in razumljivost izbranega besedila. Le kam bi sicer prišli, če ne bi razumeli pisanja drug drugega?

Kako se lotiti pregleda besedila?

Za večino ljudi je še vedno najpreprosteje, da za pomoč zaprosijo strokovnjaka, ki se s tem poslovno ukvarja in pozna vse majhne skrivnosti slovničnih pravil, pravopisa in pravilnega sloga za določene vrste besedil. Z najemom strokovne pomoči običajno prihranimo veliko energije, stresa in slabe volje, poleg tega pa tako zagotovimo, da bo besedilo res ustrezalo določenim standardom.

Sicer se lahko lektoriranja vsekakor poskusite lotiti tudi sami, vendar izkušnje kažejo, da bodo rezultati veliko slabši. Vsako zahtevno delo pač potrebuje pravega strokovnjaka, da je res dobro opravljeno.

Kdaj je lektoriranje dobro opravljeno?

Vsekakor je najpomembnejše, da oseba, ki se bo lotila te zahtevne naloge, dobro pozna pravila jezika, v katerem je besedilo napisano. Poznavanje pravil slovnice, pravopisa in uporabe jezikovnih slogov je zagotovo ključnega pomena, pomemben pa je seveda tudi podroben pregled besedila in izjemna pozornost na najmanjše detajle.

Po ustreznem pregledu besedila in izvedenih popravkih mora biti končno besedilo takšno, da popolnoma izpolni svoj namen in da ga hkrati lahko brez kakršnihkoli težav razumejo vsi, ki jim je namenjeno.

 

Za ponudbo nas kontaktirajte na:

040 817 820 ali info@multilingual.si

Povpraševanje

Pošljite nam dokument in izdelali vam bomo informativno ponudbo!

Naročila 24 ur na dan
info@multilingual.si
 
Hitri prevodi
do 5 strani še isti dan
 
Ugodni prevodi
že od 16,70 €/stran