Vrste tolmačenja

Tolmačenje je posebna podvrsta prevajanja, ki poteka le ustno in običajno v precej hitrejšem tempu kot običajno pisno prevajanje iz enega v drug jezik. V osnovi poznamo štiri različne vrste ustnega prevajanja, in sicer simultano, konsekutivno, šepetano in znakovno. Kako pa se te osnovne vrste v bistvu razlikujejo med seboj?

 

Simultano

Pri simultanem tolmačenju gre za hkratno prevajanje – medtem ko govorec govori v izvornem jeziku, tolmač sproti prevaja v ciljni jezik. Ta oblika ustnega prevajanje je zelo zahtevna, saj od prevajalca zahteva hitre reakcije in visoko sposobnost koncentracije. Vse to seveda kot dodatek k odličnemu poznavanju obeh jezikov in teme pogovora.

 

Konsekutivno

Konsekutivno ustno prevajanje se od simultanega razlikuje predvsem v tem, da prevajalec svojega dela ne opravlja sproti, temveč prevaja po posameznih sklopih pogovora ali govora. Posamezen sklop včasih traja le nekaj sekund, včasih pa tudi po več minut. Zaradi tega je zraven vsega zgoraj naštetega pri tej vrsti prevajanja potreben še zelo dober spomin.

 

Šepetano

Šepetano ustno prevajanje je v bistvu zelo podobno simultanemu, le da je običajno namenjeno manjši skupini oseb, med katerimi tolmač pogosto tudi sedi in jim sproti šepeta prevod. Najpogosteje se uporablja pri manjših poslovnih sestankih in nekaterih vrstah uradnih opravkov. Poslušalci morajo biti v takem primeru še posebej zbrani, saj skoraj hkrati slišijo izvirni govor in šepet prevedenega sporočila.

 

Znakovno

Znakovno tolmačenje je prevajanje posebne vrste – gre namreč za preoblikovanje običajnega ustnega sporočila v znakovni jezik, ki ga uporabljajo gluhonemi; poteka pa seveda tudi v obratni smeri – iz znakovne govorice v običajen govor. Ker gre pri tem za zelo posebno obliko komunikacije, morajo biti tolmači posebej izučeni v znakovnem jeziku. 

 

Za ponudbo nas kontaktirajte na:

040 817 820 ali info@multilingual.si

Povpraševanje

Pošljite nam dokument in izdelali vam bomo informativno ponudbo!

Naročila 24 ur na dan
info@multilingual.si
 
Hitri prevodi
do 5 strani še isti dan
 
Ugodni prevodi
že od 16,70 €/stran