Lektoriranje

Jezik je naše osnovno sredstvo za komunikacijo. Beremo, govorimo, poslušamo, izmenjujejo svoje misli, znanje, mnenje. Izražanje je običajno veliko težje v pisni obliki, saj je pri pisanju za razliko od govora potrebno upoštevati cel kup pravil, ki jih poznamo, ne poznamo ali pa smo jih pozabili. Med pogovorom nihče ne bo opazil manjkajoče navidezne vejice ali napačne velike začetnice. V pisni obliki pa bo napačna velika začetnica še kako opazna. Tudi napačna raba predlogov s in z. Prav tako neprimerna beseda.

Če vaša pisna komunikacija seže precej dlje od klepetanja po različnih spletnih kanalih ali pošiljanju sms-ov, raje svoja besedila pošljite v lektoriranje. Vsako besedilo, namenjeno resni komunikaciji z eno ali več osebami, mora biti slovnično in pravopisno urejeno. Ko oddate lektorirano besedilo, prejemniku poveste, da cenite svoj jezik in seveda prejemnika. Pravzaprav ni pomembno, ali oddajate seminar profesorju na fakulteti, pošiljate življenjepis potencialnemu delodajalci ali pripravljate interno glasilo za sodelavce. Če je naj vaše sporočilo jasno, razumljivo in se posveča namenu, ne dovolite, da prejemnik namesto vaše teme opazuje slovnične napake.

Včasih zadostuje samo delno lektoriranje oz. korigiranje, ki se ne spušča toliko v stilne podrobnosti, ampak popravi najbolj očitne pravopisne in slovnične napake, kot so:

  • vejice
  • vezaji in pomišljaji
  •  mala in velika začetnica
  • pisanje skupaj oz. narazen
  • zatipkane besede
  •  napačna raba rodilnika
  • napačna raba sklonov in glagolskih časov
  •  ipd. pogoste napake

Lektoriranje v polni meri pa se poglobi v srž besedila, analizira sestavo povedi, skladnjo, opazuje in izboljša stil, predlaga ustreznejše izraze in poskrbi, da besedilo služi svojemu namenu.

Za hitro in ugodno lektoriranje kliknite tukaj >>

 

Za ponudbo nas kontaktirajte na:

040 817 820 ali info@multilingual.si

Povpraševanje

Pošljite nam dokument in izdelali vam bomo informativno ponudbo!

Naročila 24 ur na dan
info@multilingual.si
 
Hitri prevodi
do 5 strani še isti dan
 
Ugodni prevodi
že od 16,70 €/stran