Kaj natanko počne sodni tolmač?

Zagotovo ste kdaj že slišali za tolmačenje – gre za posebno obliko prevajanja, ki poteka le v ustni obliki in običajno v precej hitrejšem tempu kot pisno prevajanje. Eden izmed bolj znanih poklicev, povezanim s tovrstnim prevajanjem, je tudi sodni tolmač. Kaj pa ti sploh počnejo?

Imenovanje

Sodni tolmač je poseben poklic na področju  pravosodja, ki ima v skladu z zakonodajo točno določen poseben status. V Sloveniji na tak položaj posameznike imenuje minister za pravosodje po posebnem postopku, ki je natanko opredeljen v ustreznih pravilnikih in zakonih.

Kdo se lahko poteguje za to pozicijo?

V Sloveniji se za to pozicijo lahko poteguje vsak posameznik, ki pa mora izpolnjevati nekaj osnovnih pogojev. Biti mora državljan Slovenije ali druge države Evropske unije, imeti mora primerno univerzitetno ali strokovno izobrazbo, uradno dokazljivo znanje in izkušnje v uporabi obeh jezikov, za katera želi tolmačiti, opraviti pa mora tudi poseben preizkus znanja o pravni ureditvi, predpisih in osnovnih pravnih pojmih. Se želite morda tudi vi preizkusiti v tem poklicu?

Opredelitev nalog

Tolmači so v Republiki Sloveniji imenovani za nedoločen čas – pristojno ministrstvo jih seveda lahko tudi razreši – in sodelujejo v posebnih sodnih postopkih, v katerih se zaradi posebnih razlogov ne uporablja slovenščina, temveč tuj jezik. Njihovo delo obsega prevajanje ustne beseda iz slovenščine v tuj jezik in obratno, včasih pa tudi pisnih dokumentov, ki so uporabljeni v sodnih postopkih. Poznamo tudi sodne tolmače, ki v sodnih postopkih pomagajo gluhonemim v posebni znakovni govorici.

Služba sodnega prevajalca nikakor ni šala – pred začetkom opravljanju dela morajo uradno zapriseči, pri delu pa morajo uporabljati tudi posebne uradne izkaznice in štampiljke.

 

Za ponudbo nas kontaktirajte na:

040 817 820 ali info@multilingual.si

Povpraševanje

Pošljite nam dokument in izdelali vam bomo informativno ponudbo!

Naročila 24 ur na dan
info@multilingual.si
 
Hitri prevodi
do 5 strani še isti dan
 
Ugodni prevodi
že od 16,70 €/stran