Prevajanje – zapletena pot iz enega jezika v drugega

Prevajanje je zahtevno delo, ki zahteva celega človeka. Prevajalca, ki se zares spozna v svoje delo. Če želite, da bo vaše sporočilo ohranilo popoln smisel, izberite prevajalsko agencijo, ki zaposluje diplomirane prevajalce in jezikoslovce. Samo tako boste namreč zagotovljeno prejeli dovršen, zanesljiv prevod, ki ga boste lahko brez skrbi uporabili kjerkoli in kadarkoli.

Prevajanje se začne s popolnim razumevanjem besedila

Prevajanje se začne z natančnim pregledom besedila, ki zagotovi popolno razumevanje besedila. Prevajalec nato začne pripravljati osnutek prevoda in si pripravi jezikovne priročnike ter specializirana prevajalska orodja, kot je recimo Trados. Nato začne z delom.

Med prevajanjem stalno preverja pomen in smisel prevoda, preverja termine in njihov pomen v drugih besedilih. Po potrebi pokliče tudi naročnika in vpraša za pomen določenega odseka, ki je morda nerazumljiv ali ima lahko več pomenov. Vsak preveden odstavek prebere in ohranja njegov stil v naslednjem odstavku. Prevajanje je lahko zaradi tega zelo dolgotrajno delo, še posebej, če izvirni jezik uporablja izraze, ki jih v drugem jeziku ni oz. so zelo težki za prevod.

Posebno težka besedila, običajno strokovna, ki jih prevaja več prevajalcev, vedno prebere več ljudi. Tako se zagotavlja poenoten stil in nemoten tok prevedenega besedila.

Prevod zahteva lektoriranje

Ko je prevajanje zaključeno, je idealno, če prevod prebere še lektor. Lektoriranje je nujen zaključek vsakega prevajanja, saj dobra lektura poskrbi za pravopisno, slovnično in slogovno pravilnost besedila. Samo tako postane besedilo ambasador svojega jezika in zvest posrednik tujega jezika.

Za prevajanje  si je torej treba vzeti čas, zato vedno poskrbite, da boste svoja besedila pravočasno oddali. Tako bo prevajanje za prevajalca manj stresno, izdelek pa toliko boljši. 

 

Za ponudbo nas kontaktirajte na:

040 817 820 ali info@multilingual.si

Povpraševanje

Pošljite nam dokument in izdelali vam bomo informativno ponudbo!

Naročila 24 ur na dan
info@multilingual.si
 
Hitri prevodi
do 5 strani še isti dan
 
Ugodni prevodi
že od 16,70 €/stran