Simultano tolmačenje

Ena izmed najpogostejših storitev, ki jo naročajo podjetja poleg pisnega prevajanja, je simultano prevajanje. Gre za vrsto ustnega prevajanja, kjer tolmač posluša govorca, v mislih nemudoma prevede in naglas izgovori prevod izrečenega v ciljni jezik. Simultano tolmačenje izberite, kadar ne želite čakati na prevod, kakor je to običajno pri konsekutivnem prevajanju.

Med simultanim tolmačenjem je tolmač fizično ločen od udeležencev dogodka, na voljo pa mora imeti posebno, zvočno zaščiteno kabino, da ga ne motijo glasovi in morebiten drug hrup, ki prihaja iz dvorane oz. sejne sobe. Nujna oprema za simultano tolmačenje sta mikrofon in slušalke, saj tolmač govorce sliši le skozi slušalke, poslušalcem pa prevod govori v mikrofon. Običajno imajo poslušalci vsak svoje slušalke in poslušajo direktno tolmačenje. Na mednarodnih dogodkih  je lahko tolmačev seveda ve, za različne jezikovne kombinacije, udeleženec pa pač izbere tolmačenje v jezik, ki ga razume.

Tolmač ponavadi prevaja iz tujega v svoj materni jezik, saj je v svojem maternem jeziku najbolj prožen, vseeno pa zahteva tolmačenje izjemno izkušenega, izurjenega in na stres navajenega tolmača. Tolmačenje zahteva najvišjo možno mero koncentracije, saj govorec ne čaka na prevajalca – govori kot običajno, z običajno hitrostjo. Tolmač med tolmačenjem ne sme izpuščati besed ali po svoje prirejati pomena povedanega. Na srečanjih, daljših od 20 minut (krajša so pravzaprav zelo neobičajna), je nujno imeti prisotna dva tolmača, ki se izmenjujeta na 15 minut.

Kadar en tolmač aktivno dela, mu drugi pomaga z iskanjem morebitne neznane besede v slovarju.

V prevajalski agenciji Multilingual vam ponujamo simultano prevajanje v številne evropske jezike in razne kombinacije. Sodelujemo samo s tolmači, ki imajo dolgoletne izkušnje, zato boste z našimi tolmači vedno odlično poskrbeli za svoje poslušalce.

Za naročilo in več informacij kliknite tukaj >>

 

Za ponudbo nas kontaktirajte na:

040 817 820 ali info@multilingual.si

Povpraševanje

Pošljite nam dokument in izdelali vam bomo informativno ponudbo!

Naročila 24 ur na dan
info@multilingual.si
 
Hitri prevodi
do 5 strani še isti dan
 
Ugodni prevodi
že od 16,70 €/stran