Tolmačenje in njegove vrste

Tolmačenje oz. ustno prevajanje je ena izmed vej prevajanja, ki se deli na več vrst. Poznamo:

  • Simultano tolmačenje
  • Konsekutivno tolmačenje
  • Konferenčno in telefonsko tolmačenje
  • Šepetanje

Simultano tolmačenje

Simultano tolmačenje uporabljamo takrat, kadar mora tolmač govoriti skupaj z govorcem ali tik za njim. Tolmač najpogosteje prevaja raznim politikom, cerkvenim dostojanstvenikom, poslovnežem. Tolmač posluša izvorni jezik enega govorca in ga nemudoma prevede oz. tolmači v jezik drugega govorca. Ponavadi se med tem nahaja v posebni, zvočno izolirani kabini, tolmač pa uporablja slušalke in mikrofon. To je njegov edini stik z dogajanjem. S slušalkami posluša izvorno besedilo in ga sproti tolmači v ciljni jezik. Poslušalci ponavadi tolmačenje poslušajo s svojimi slušalkami.

Čeprav je simultano tolmačenje izjemno zahtevno tako za tolmača kot za organizatorja, je pa na nekaterih dogodkih neprecenljivo, saj prihrani ogromno časa, poleg tega pa zagotavlja nemoten potek.

Za zagotavljanje nemotenega poteka simultano tolmačenje običajno zahteva dva tolmača, ki se med seboj zamenjujeta vsakih 20 minut.
 

Konsekutivno tolmačenje

Ta vrsta tolmačenja ni tako hipna, saj ima tolmač več časa, da pripravi prevod, ga pregleda in pripravi za poslušalce. Tolmačenje se namreč odvija med pavzo govorca, tolmač pa med njegovim govorom posluša, si zapisuje določene segmente in nato ustvari kohezivno, povezano, dobro zveneče besedilo. Ko govorec neha govoriti, vstopi tolmač in preda del besedila. Sporočilo torej predaja po sklopih. Tako tolmačenje pride prav na raznih konferencah, sestankih, prezentacijah, sestankih ipd. dogodkih.

 

Telefonsko in konferenčno tolmačenje

Gre za manj uporabljani obliki, kjer tolmač prevaja telefonski pogovor ali dogodek. Podobno je konsekutivnemu tolmačenju.

 

Šepetanje

Šepetano tolmačenje se uporablja na sestankih, predavanjih in različnih seminarjih, in sicer tako, da tolmač stoji ob govorcih/poslušalcih in jim šepeta prevod. 

 

Za ponudbo nas kontaktirajte na:

040 817 820 ali info@multilingual.si

Povpraševanje

Pošljite nam dokument in izdelali vam bomo informativno ponudbo!

Naročila 24 ur na dan
info@multilingual.si
 
Hitri prevodi
do 5 strani še isti dan
 
Ugodni prevodi
že od 16,70 €/stran