Zakaj ima sodni tolmač posebni položaj?

 

Sodni tolmač ima v Sloveniji enako kot sodni izvedenec in sodni cenilec s strani Ministrstva za pravosodje zagotovljen poseben položaj. Imenuje ga Minister za pravosodje po splošnem upravnem postopku, urejenem v pravilniku o sodnih tolmačih, v skladu z Zakonom o sodiščih. Zakaj pa ima sodni tolmač poseben status in kaj imajo tolmači skupnega s sodišči?

Preprosto povedano, sodni tolmač pomaga pri sodnih obravnavah, prevaja pričevanja na sodišču ter prevaja listine in druge pravne dokumente. Pravno znanje in znanje jezikov sta v Sloveniji nujna pogoja za pridobitev naziva sodni tolmač, zato je sodni tolmač več kot samo prevajalec. Zadolžen je namreč za ustno in pisno prevajanje pravnih in uradnih dokumentov, pri katerih si ni mogoče privoščiti napake, saj je zanje tudi kazensko odgovoren.

Če strnemo, ima sodni tolmač posebni položaj, ker opravlja izredno odgovorno delo, ko prevaja oziroma tolmači pravne vsebine iz slovenskega v tuj jezik, iz tujega v slovenski jezik ali iz tujega v drug tuj jezik. Da je nekdo lahko sodni tolmač, mora poleg ustrezne univerzitetne izobrazbe in jezikovnega znanja imeti opravljen tudi poseben izpit.

Potrebujete sodnega tolmača? Pokličite nas ali nam pošljite povpraševanje in zagotovo vam bomo pomagali.

 

Za ponudbo nas kontaktirajte na:

040 817 820 ali info@multilingual.si

Povpraševanje

Pošljite nam dokument in izdelali vam bomo informativno ponudbo!

Naročila 24 ur na dan
info@multilingual.si
 
Hitri prevodi
do 5 strani še isti dan
 
Ugodni prevodi
že od 16,70 €/stran