Zanimivosti o prevodih – poslastica za radovedneže

Ste se kdaj vprašali, katero je prvo prevedeno besedilo na svetu in katera knjiga največkrat prevedena? In koliko prevajalcev je na svetu? Za vas smo zbrali nekaj zanimivosti o prevodih – ampak začnimo na začetku. Največkrat se prevaja iz nemščine, francoščine, angleščine, kitajščine, japonščine, ruščine in italijanščine, kar je pravzaprav precej samoumevno. V nadaljevanju pa preberite nekaj manj znanih dejstev o prevajanju.

Ep o Gilgamešu eden prvih prevajanih

Ep o Gilgamešu je najpomembnejši ep babilonsko-asirske književnosti, ki so ga iz akadskega jezika prevajali v sumerskega in ga tako štejemo za enega najstarejših prevodov na svetu. Če se ga ne spomnite več iz srednje šole, vam priporočamo ponovno branje.

Koliko prevajalcev je na svetu?

Ali ste vedeli, da naj bi na svetu bilo kar 300.000 prevajalcev? Število bi lahko bilo znatno večje, saj je veliko prevajalcev samozaposlenih. Poleg tega je celotna prevajalska industrija vredna 40 milijard dolarjev, številka pa se hitro veča, kar kaže na to, da živimo v povezanem svetu, ki se hitro razvija in potrebuje za medsebojno razumevanje potemtakem tudi dobre prevode.

 

Na voljo smo vam na:

040 817 820 ali info@multilingual.si

 

Povpraševanje

Pošljite nam dokument in izdelali vam bomo informativno ponudbo!

Naročila 24 ur na dan
info@multilingual.si
 
Hitri prevodi
do 5 strani še isti dan
 
Ugodni prevodi
že od 16,70 €/stran